Psicoteràpia LGTBI a Barcelona (I): mites i realitats sobre l’homosexualitat

psicoteràpia gai Barcelona
Psicoteràpia LGTBI a Barcelona
26 juny, 2017
Psicoterapia para gays en Barcelona
Psicoteràpia LGTBI a Barcelona (II): relacions entre homes gais o bisexuals: sexe o compromís?
30 juliol, 2017

Comencem la cadena de posts sobre els problemes psicològics que poden arribar a tenir lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i bisexuals.

Tot i que Barcelona és una ciutat oberta i plural moltes idees que la gent pot tenir sobre lesbianes o gais no s’ajusten a la realitat

Aquest primer post tractarà sobre mites i realitats sobre la comunitat homosexual. Tot i que Barcelona és una ciutat oberta i plural moltes idees que la gent pot tenir sobre lesbianes o gais no s’ajusten a la realitat. En aquest post pretenc reduir dubtes i aclarir idees preconcebudes sobre l’homosexualitat.

 

Mite: Ser homosexual no és natural o és “anormal”.

Realitat: Ser homosexual és una orientació sexual, ni més ni menys que això. No té res a veure amb la normalitat o anormalitat. En realitat, si ens fixem en altres espècies, l’homosexualitat ha estat observada a través d’investigacions, des de primats fins a paràsits intestinals, i la seva presència està documentada en 1500 espècies. Segons un estudi de la Universitat de Califòrnia, totes les espècies animals analitzades en aquesta investigació van mostrar comportaments homosexuals.

Mite: L’homosexualitat és una “opció” i com a tal es pot canviar.

Realitat: L’orientació sexual no és una cosa que les persones escullin; sinó que és una atracció afectiva, sexual i social cap a les persones del mateix sexe en major o menor mesura.

 

Mite: L’homosexualitat és el resultat d’una mala educació o problemes en la infància

Realitat: Les persones lesbianes, gais o bisexuals es desenvolupen en el mateix ambient que les persones heterosexuals. En realitat, dins de la mateixa família un fill pot ser heterosexual mentre que el seu germà pot ser gai. Les investigacions no han demostrat si l’homosexualitat es deu a motius genètics, congènits o de l’ambient tot i que sembla ser que les hipòtesis més fonamentades apunten a que, probablement, sigui un conjunt d’interaccions entres les diferents causes esmentades.

 

Mite: Les persones gais, lesbianes o trans no tenen parelles estables.

Realitat: La realitat és que avui en dia el nombre de parelles estables ha disminuït, ja sigui en persones gais, lesbianes, trans o heterosexuals. Tot i així, hi ha moltíssimes parelles que no compleixen els patrons estàndards heterosexuals que són duradores. La necessitat de tenir una parella com a company/a de vida i de construir un projecte vital amb algú al nostre costat està igual de present en persones gais, lesbianes, trans, bisexuals i heterosexuals.

 

Mite: Amb una bona psicoteràpia pot “convertir” a un homosexual.
Realitat: Totes les psicoteràpies que se sàpiga que han intentat tractar de “curar l’homosexualitat” no només han fracassat sinó que a més han incrementat malestar i desconcert tant en la persona gai i també en la seva família. Actualment no es considera ètic sota cap concepte tenir com a objectiu terapèutic canviar l’orientació sexual de cap persona. El tractament psicoterapèutic ha d’anar dirigit a que persones que tenen dubtes o malestars sobre la seva orientació sexual puguin viure millor acceptant-la i coneixent-se millor a sí mateixes amb l’objectiu de viure més tranquil·les i més felices.

La intervenció psicoterapèutica amb persones gais, lesbianes, trans i bisexuals té com a objectiu millorar la seva qualitat de vida i procurar que siguin persones més felices.

 

Mite: Els pares gais o mares lesbianes no poden tenir fills
Realitat: Les persones que s’oposen al matrimoni homosexual solen oposar-se també a l’adopció per part d’homosexuals. Quins acostumen a ser els arguments per estar en contra que parelles del mateix sexe tinguin fills? Bàsicament les raons que apunten és que les nenes i els nens necessiten tenir “un pare i una mare“.

En la meva consideració, el que les nenes i els nens necessiten per créixer i desenvolupar les seves capacitats, no són “un pare i una mare” sinó figures de referència segures que cobreixin les seves necessitats físiques, emocionals i socials.

Els infants no necessiten “un pare i una mare” sinó figures de referència positiva.

En aquest sentit, també es pot apuntar que s’han fet estudis comparant fills de parelles heterosexuals i fills de parelles homosexuals. Les xifres demostren que als nens i les nenes criats per pares del mateix sexe puntuen millor adaptabilitat a l’entorn.

 

I fins aquí aquest post sobre mites i realitats sobre l’homosexualitat. Si tens dubtes sobre la teva sexualitat, el teu fill t’ha dit que és gai i no saps com actuar, tens una parella del teu mateix sexe i teniu dubtes sobre tenir fills, etc. pots trucar al 644 48 48 89 per demanar cita a la consulta de psicologia a Barcelona, situada al barri de les Corts.

 

Roca Balagué

Psicòleg Col·legiat 16563

Psicologia Roca

Consulta de Psicologia a Barcelona

Please follow and like us: