Des de la consulta de Psicologia Roca del barri de les Corts (Barcelona) continuem amb la sèries de posts “Teràpia per l’ansietat a Barcelona”. Avui tractarem d’explicar què és l’ansietat.
No és estrany que en alguna ocasió haguem escoltat l’expresió “tinc ansietat” o últimament la feina em dóna ansietat” però… utilitzem el terme “ansietat” correctament? En aquest post intentarem respondre a algunes de les qüestions més bàsiques sobre l’ansietat.
Què és l’ansietat?
L’ansietat és bàsicament un mecanisme de defensa: és un sistema d’alerta que fa front a situacions que considerem amenaçants. És un mecanisme adaptatiu que ens serveis per donar respostes adequades a les demandes del nostre entorn i podem dir que millora el rendiment i la capacitat d’anticipació i resposta.
Quina funció té l’ansietat?
La funció de l’ansietat és mobilitzar l’organisme, mantenir-lo en estat d’alerta i preparat per actuar davant els riscos i amenaces del nostre entorn amb l’objectiu de protegir-nos de manera que no es produeixin o es minimitzin les conseqüències de les amenaces.
L’ansietat ens empeny a actuar davant el risc o el perill: fugir, atacar, neutralitzar, afrontar, etc.
L’ansietat és un mecanisme de defensa que ens serveis per donar resposta a situacions que considerem amenaçants.
Com definim què és un risc o un perill?
La vivència del risc o del preill dependrà en gran mesura de la percepció que un mateix té sobre aquella situació i això ve condicionat per les nostres experiències prèvies. La manera que tenim d’entendre la vida ve condicionada per la nostra cultura d’origen, la societat en què hem crescut, l’educació que hem rebut en la nostra infància, la nostra socialització, els missatges que hem anat rebent del nostre entorn, etc. Per exemple, la presència d’un lleó en un medi obert no serà percebuda de la mateixa manera per una veterinària que per una persona sense coneixements específics sobre felins.
És perjudicial l’ansietat?
L’ansietat com a mecanisme adaptatiu és bona i funcional, ens ajuda a donar resposta a situacions de perill i en els casos que és proporcional a l’entorn no representa cap problema per la nostra salut.
En definitiva, podem concloure que l’ansietat en sí mateixa no és dolenta. L’ansietat és aquell mecanisme que ens ajuda a donar resposta amenaces del nostre entorn com, per exemple, reaccionar amb rapidesa davant d’un accident de trànsit, augmentar el nostre ritme de treball quan ens queda poc temps per l’entrega d’un informe, etc. Quan el nostre cos s’activa de manera ansiosa sense necessitat (sense amenaça o perill) ens podem preguntar si aquesta ansietat és sana o ens trobem davant d’un trastorn d’ansietat.
Psicòleg Roca-Balagué
Psicòleg Col·legiat 16.563
Consulta de Psicologia Roca a les Corts – Barcelona