Teràpia de parella a Barcelona (IV): Preguntes més freqüents sobre la teràpia de parella

Teràpia de parella a Barcelona (III): l’amor en parelles LGTBI
20 juliol, 2018
Psicoteràpia online: bona o dolenta?
17 març, 2020

 

En els anteriors posts de la sèrie Teràpia de Parella a Barcelona hem parlat de: el mite de l’amor romàntic, els problemes més comuns en l’amor i l’amor en parelles LGTBI.

L’últim post d’aquesta sèrie va dedicat a resoldre els dubtes més freqüents que poden tenir les parelles sobre l’ajuda psicològica que poden rebre per solucionar els seus problemes. Què és la teràpia de parella? Per a quin tipus de parelles està indicada? Com sé si he d’anar? Les preguntes de les que es parlaran en aquest post són:

  • Què és la teràpia de parella?
  • Quin és l’objectiu de la teràpia de parella?
  • La teràpia té sempre l’objectiu de la unió de la parella?
  • Qui pot anar a teràpia de parella?
  • Serveix d’alguna cosa fer la teràpia de parella?
  • Quin és el funcionament de la teràpia de parella?
  • Com sé que he d’anar a teràpia de parella?
  • En la teràpia de parella han d’anar sempre els dos membres?
  • Quant dura la teràpia de parella?
  • Quin cost té la teràpia de parella?

 

Què és la teràpia de parella?

La teràpia de parella és un espai professional i terapèutic que pretén crear un clima segur i de confiança en que les parelles puguin expressar els seus conflictes, inseguretats i pors per fomentar un diàleg que faciliti a les parelles avançar en la resolució dels seus problemes.

 

Quin és l’objectiu de la teràpia de parella?

El psicòleg que condueix l’espai té com a objectiu ajudar a les parelles a aconseguir els seus objectius. L’objectiu bàsic és facilitar un clima per poder parlar i treballar tots aquells aspectes que els membres de la parella necessitin. Així i tot, els objectius concrets de cada procés terapèutic els va a establir la parella.

 

La teràpia de parella té sempre com a objectiu la unió de la parella?

No. Encara que sol ser l’objectiu més comú, no sempre les parelles que acudeixen a teràpia tenen el mateix objectiu. Un motiu de consulta pot ser aconseguir una separació pacífica i mantenir una relació cordial pel benestar dels fills i filles.

 

Qui pot anar a teràpia de parella?

A la teràpia de parella poden anar totes aquelles parelles que sentin dificultats o malestar i tinguin la disponibilitat i energia per realitzar un treball de (re)coneixement i de (re)construcció compartit.

 

Serveix d’alguna cosa la teràpia de parella?

Sí. Un dels objectius principals és que les parelles sentin la llibertat per expressar els seus pensaments i creences per buscar punts en comú. Com en qualsevol tipus de psicoteràpia, l’element clau és la participació activa i la col·laboració dels participants.

 

Quin és el funcionament habitual de la teràpia de parella?

Les primeres 3 sessions, aproximadament, es destinen a realitzar l’exploració de com està la parella actualment: quins punts forts té, quins aspectes estan erosionats, quines expectatives tenen els dos membres sobre la teràpia, etc. És també una fase en què es definiran quins són els objectius de la teràpia. Un cop finalitzada aquesta fase s’inicia el tractament, treballant els pensaments, emocions i conductes de la parella. Entre sessió i sessió el psicòleg sol pactar una tasca per fer a casa amb l’objectiu de consolidar aquells aspectes treballats en teràpia.

 

Com sé que he d’anar a una teràpia de parella?

En totes les relacions sentimentals hi ha moments més dolços i altres més amargs. En aquelles èpoques que els moments amargs es prolonguen durant més temps del que és suportable per un dels dos membres (o els dos), s’han provat introduir canvis i no han funcionat (o la parella no sap quins canvis introduir), és el moment de demanar ajuda.

 

En la teràpia de parella sempre han d’anar els dos membres?

Sí. La teràpia de parella és un espai per abordar les dificultats dels dos membres i, per això, és necessària l’assistència de tots dos. Així i tot, durant la fase d’exploració, el psicòleg pot realitzar alguna sessió individual amb cada membre de la parella. La col·laboració activa dels dos membres serà necessària per aconseguir els resultats desitjats.

 

Quantes sessions solen ser necessàries per a la teràpia de parella?

La durada de qualsevol tipus de psicoteràpia depèn de diversos factors. Bàsicament els fets que determinen la durada són (entre d’altres): el grau de malestar de la parella, la col·laboració dels participants i, finalment, les dificultats individuals de cada membre.

 

Quants diners costa la teràpia de parella?

El cost de la sessió de la teràpia de parella ve determinat per diversos factors: l’experiència professional del psicòleg, la formació específica del professional de la psicologia en postgraus de Teràpia Sexual i de Parella, la ubicació de la consulta, etc. En general, les sessions solen tenir un cost superior a les de la psicoteràpia individual.

 

I fins aquí aquest últim post sobre la Teràpia de Parella. Si estàs casat o casada, tens parella o company/a i sents que les coses no van com t’agradarien potser és el moment de demanar ajuda a un professional de la psicologia. Pots trucar al 644 48 48 89 o enviar un e-mail psicologiaroca@copc.cat per demanar hora per primera cita.

 

Psicòleg Roca Balagué

Psicòleg Col·legiat 16563

Psicologia Roca

Consulta de Psicologia a Barcelona

Please follow and like us: