Psicòleg a Barcelona
Moltes vegades escoltem parlar a algú que va a un terapeuta perquè té un problema de parella, disgustos a la feina o altres dificultats a la seva vida diària. Tot i això, sabem què és un procés psicoterapèutic? Què es fa en una psicoteràpia? I, molt important, quines garanties tenim que el professional al que li expliquem els nostres problemes és algú que ens pot ajudar? En aquest post tractem de respondre a aquestes i d’altres preguntes.
Què és la psicoteràpia?
Podem definir la psicoteràpia com un conjunt de tècniques que formen part d’una intervenció o tractament que s’apliquen en un marc de treball professional entre el client (la persona que demana ajuda) i el professional (llicenciat en Psicologia amb estudis posteriors que acrediten la seva expertesa en les especialitats consultades).
Quines garanties tinc que el professional que m’atengui em podrà ajudar?
La garantia total que un psicòleg solucionarà el teu problema i la teva qualitat de vida millorara no existeix. És possible que demanis ajuda a un professional de la Psicologia perfectament vàlid (amb la formació i aptituds adequades per atendre’t) però que, per diferents motius, el procés psicoterapèutic no aconsegueixi els objectius esperats. Tot i això, hi ha indicadors que pots consultar per assegurar-te que el professional està preparat per atendre’t tal i com et mereixes. Encara que sembli evident, el primer a tenir en compte és saber si el professional és un psicòleg o bé es tracta d’una persona sense els estudis necessaris. Estar col·legiat al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), comptar amb formació de postgrau per ampliar els coneixements de la llicenciatura, etc. Si pots buscar referències sobre el psicòleg al que vols anar, t’ajudarà a fer-te una idea més ajustada al que el professional et pot oferir (consultant la seva pàgina web, preguntat a altres persones que hi hagin anat, etc.)
Quina diferència hi ha entre un terapeuta i un psicoterapeuta?
El terapeuta és un professional que fa teràpia: qualsevol tipus de teràpia. És un concepte que s’utilitza d’una manera general i que, en conseqüència, és poc concret. El terapeuta pot ser una persona amb formació universitària però no cal que la tingui donat que “terapeuta” és una paraula tan àmplia que pot fer referència a un professional que simplement ha realitzat un curs a una acadèmia a un altre que, a més dels seus estudis universitaris, s’hagi format en un tipus de teràpia en concret com especialització.
Un psicoterapeuta és aquell professional llicenciat en Psicologia (titulació reconeguda pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport), amb l’habilitació del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualitat per l’atenció de persones que així ho necessitin (amb les especialitats de Psicologia Clínica o Psicologia General Sanitària). Per últim, aquest professional ha d’estar col·legiat al seu col·legi oficial de Psicologia, en el cas de Catalunya, al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), que a està adscrit al Consejo de la Psicología de España (COP).
És el mateix un psicòleg que un psiquiatra?
No. El psicòleg és un professional llicenciat en Psicologia mentre que el psiquiatra és un llicenciat en Medicina amb especialitat en Psiquiatria. Quina diferència hi ha entre un psicòleg i un psiquiatra? El psicòleg aborda problemes mitjançant la paraula, l’escolta i tècniques estructurades que no requereixin la ingesta de medicació. D’altra banda, el psiquiatra és un metge que, després d’avaluar la simptomatologia clínica que manifesta el pacient, intervé mitjançant psicofarmacologia per tractar de solucionar o disminuir la simptomatologia del pacient.
El treball del psicòleg no substitueix mai al del psiquiatra, i viceversa. L’ajuda que faciliten els dos professionals és diferent. Hi ha problemes que inicialment requereixen medicació per disminuir la simptomatologia
El treball del psicòleg no substitueix mai al del psiquiatre, i viceversa. Així doncs, l’ajuda que faciliten els dos professionals és diferent. Hi ha problemes que inicalment requereixen medicació per a remetre la simptomalogia i que un psicoterapeuta no podria tractar amb èxit, mentre que hi ha un altre tipus de situacions en què és convenient reduir la dosi de psicofàrmacs per millorar les habilitats del client per afrontar millor el seu dia a dia per si sol.
Espero que aquest post t’ajudi a entendre una mica més sobre el treball terapèutic que realitzen les psicòlogues i els psicòlegs a Barcelona.
Si tens més consultes o dubtes pots trucar al 644 48 48 89 o bé enviar un correu electrònic a psicologiaroca@copc.cat.
Salutacions!
Roca Balagué
Psicòleg Col·legiat 16563
Psicologia Roca
Consulta de Psicologia a Barcelona