Psicoteràpia online: bona o dolenta?

Psicòleg a Barcelona – Què és la psicoteràpia?
20 febrer, 2017
Com escollir un bon psicòleg a Barcelona?
2 maig, 2017

Ara que van desapareixent, a poc a poc, les pors d’assistir a un psicòleg per tractar els problemes del dia a dia o situacions greus que han succeït, sorgeixen noves preguntes pròpies del segle XXI.

És útil la psicoteràpia online?

Per resoldre aquest dubte primer pots consultar l’entrada del Bloc “Què és la psicoteràpia?”. En aquesta entrada abordarem els punts positius i negatius que les tecnologies de la informació i la comunicació ens faciliten.

Què necessito per començar un procés psicoterapèutic online?

Que t’ho estiguis plantejant ja és un gran pas. Admetre que hi ha alguna cosa a la teva vida que pot canviar ja és molt important. Així doncs, l’imprescindible per iniciar una psicoteràpia online és tenir una mínima motivació per generar canvi. Això sí, necessitaràs un ordinador amb connexió a Internet, un programa que permeti realitzar videoconferències (com per exemple, Skype) i un correu electrònic per enviar i rebre les tasques que a les sessions de psicoteràpia es plantejaran.

On queda la confidencialitat en una psicoteràpia online?

Pel que respecta a la confidencialitat, no hi ha cap tipus de diferència entre una psicoteràpia presencial o una psicoteràpia online. Les vivències, experiències, preocupacions o pensaments que el client comparteix en consulta tenen com a única finalitat millorar el benestar del client. Les vivències que comparteixis són tractades amb respecte i discreció absoluts. Aquest principi va d’acord amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD) 15/1999, de 13 de desembre.

Com és la relació psicòleg-client?

La relació entre psicòleg i client és exacta-ment la mateixa en un procés psicoterapèutic presencial que en un procés psicoterapèutic online. És una relació que té com a objectiu final la millora del benestar del client. En aquest sentit, es tracta d’una relació professional que es dóna en un marc de treball amb uns procediments estructurats.

Té el mateix tipus d’efectivitat una psicoteràpia online que una psicoteràpia presencial?

Sí. La psicoteràpia té com a finalitat aconseguir el canvi de pensaments, emocions i conductes per millorar la qualitat de vida del client. Aquests canvis són possibles gràcies a la feina que es fa a psicoteràpia així com les tasques entre sessió i sessió que cal fer per promoure i consolidar les millores.

Té avantatges una psicoteràpia online?

Sí. L’avantatge bàsic d’una psicoteràpia online és que client i professional no han d’estar físicament al mateix espai. Aquest factor facilita que tots dos estiguin en diferents ciutats de manera permanent o temporal. D’aquesta manera, es pot realitzar un procés psicoterapèutic amb un client que resideix en un lloc llunyà de la consulta del professional o, d’altra banda, per motius de viatge temporal del client (no seria necessari interrompre el procés psicoterapèutic gràcies al suport de la tecnologia).

Té inconvenients una psicoteràpia online?

El principal inconvenient d’un procés psico-terapèutic online és que es pot perdre, en part, la calidesa humana. Tot i això, gràcies a la videoconferència el canal visual i auditiu es mantenen al 100%, així doncs es poden observar la mirada, el to de la veu, les expressions facials sense cap dificultat.

Per concloure, es pot dir que la psicoteràpia online pot ser tan vàlida i efectiva com la psicoteràpia presencial. La confidencialitat, la relació entre psicoterapeuta i client així com altres aspectes es donaran de la mateixa manera que si es realitzés presencialment. Psicologia Roca compta amb el servei de psicoteràpia online per a adults. Per demanar una cita o demanar més informació pots enviar un correu electrònic a psicologiaroca@copc.cat

Roca Balagué

Psicòleg Col·legiat 16563

Psicología Roca

Consulta de Psicologia a Barcelona

Please follow and like us: