No sé dir “no”

3 claus per passar un Nadal millor
7 desembre, 2015
Al meu fill li dono tot el que vol
11 abril, 2016

A la parada de metro d’Entença una dona explica a una amiga que al grup de Whatsapp de mares s’està organitzant el festival de fi de trimestre de la seva filla i es queixa que ella no té temps per ajudar però que no s’atreveix a dir-ho.

És molt freqüent que en el nostre dia a dia ens trobem amb moltes propostes que no ens agraden i no podem -o no ens ve de gust- acceptar. Que la nostra voluntat i la nostra actitud estiguin en harmonia a vegades pot ser una autèntica proesa.

Dir “no” és una oportunitat per deixar-te conèixer i estimar per tal i com ets

A continuació et proposo algunes pautes perquè puguis practicar i ser una persona més assertiva.

1. Fes una pausa i pensa. Vivim en una societat on la immediatesa està a l’ordre del dia. Tenim per costum donar resposta al moment i, després, som esclaus de les nostres paraules. Si una proposta no t’acaba de convèncer des del primer moment, sempre pots respondre “Miro l’agenda i et dic alguna cosa més tard, d’acord?”

2. Intenta respondre amb sinceritat. Aquest és el punt més difícil. Aquí hauràs de fer servir les teves habilitats socials i l’assertivitat. ¿No vols o no pots acceptar la proposta? Una vegada hagis pensat podràs donar una resposta més bona “M’agrada molt que s’organitzi el festival de final de curs però la veritat que l’energia que tinc haig d’invertir-la en…”. Del que es tracta no és de mentir i posar excuses, sinó de fer més ús de la sinceritat.

3. Accepta que les teves respostes poden no agradar. Potser aquesta amiga o company no els agradi la teva resposta negativa la primera vegada; és necessari que puguis conviure amb això. Tens dret a dir “no”. És important que pensis que sent una persona sincera la gent et coneixerà millor i cada vegada et faran menys propostes que no t’agradin.

Per últim, sempre pots plantejar una alternativa si et ve de gust. D’aquesta manera, l’altra persona podrà entendre que no es un “no perquè no” sinó que hi ha motius i que no et tanques en banda, sinó que tens les teves preferències i necessitats.

Anima’t i comença a practicar!

Roca Balagué

Psicòleg Col·legiat 16563

Please follow and like us: