Psicoteràpia LGTBI a Barcelona (III): relacions afectives entre dones lesbianes o bisexuals

Psicoterapia para gays en Barcelona
Psicoteràpia LGTBI a Barcelona (II): relacions entre homes gais o bisexuals: sexe o compromís?
30 juliol, 2017
Reeducacions a Barcelona
7 novembre, 2017

 

Si en anteriors posts hem parlat de mites sobre l’homosexualitat i les relacions gais, aquesta entrada va dedicada a les relacions afectives entre dones lesbianes i bisexuals.

 

Les dones lesbianes i bisexuals han tingut poc protagonisme i visibilització en la lluita per la defensa de la diversitat de les relacions afectives.

 

La igualtat entre homes i dones encara no és real en tots els àmbits de la nostra societat; avui dia les dones continuen assumint més càrrega en les tasques de la llar, els seus sous segueixen sent de mitjana més baixos que els dels homes, la cura dels fills continua sent en gran mesura cosa de dones, etc. Des del meu punt de vista, el col·lectiu LGTBI no està fora de perill d’aquesta desigualtat i les dones lesbianes i bisexuals han tingut poc protagonisme i visibilització en la lluita per la defensa de la diversitat de les relacions afectives i expressions de gènere diverses.

 

Avui dia podem afirmar sense dubtes que l’amor entre dones existeix i és tan vàlid com qualsevol forma o expressió d’afectivitat.

Sóc lesbiana?

Moltes dones lesbianes o bisexuals han passat per un procés complex d’acceptació de si mateixes. Algunes dones poden començar en l’adolescència, o més tard, a sentir interès cap a altres dones, Les dones que tenen aquest despertar, solen tenir -en una primera fase- pensaments, emocions, atracció cap a altres dones que, inicialment poden ser puntuals i més aïllats, a pensaments més continus. Aquestes dones es plantejaran la necessitat d’ordenar aquest còctel d’emoció-pensament-conducta suau, moderat o intens cap a altres dones amb l’objectiu final d’aclarir les seves idees per acabar responent a la pregunta: Sóc lesbiana? Sóc bisexual? Què m’està passant?

 

Un cop la dona ha pogut acceptar en algun grau que, en major o menor mesura, sent una atracció afectiva i sexual cap a altres dones es planteja la viabilitat de compartir aquesta vivència amb la família, amigues i les seves xarxes socials més importants , és a dir, el que comunament es coneix com “sortir de l’armari”.

Ciutats com Barcelona o Madrid, acostumen ser entorns més segurs per al col·lectiu LGTBI atès que la pluralitat de persones que viuen en aquestes ciutats facilita l’expressió i convivència de diferents maneres de viure la sexualitat

Sortir de l’armari o, en definitiva, compartir amb les persones importants i significatives inquietuds sobre la sexualitat i l’afectivitat és un moment important per a tota dona lesbiana o bisexual. Les ciutats grans, com Barcelona o Madrid, acostumen ser entorns més segurs per al col·lectiu LGTBI atès que la pluralitat de persones que viuen en aquestes ciutats facilita l’expressió i convivència de diferents maneres de viure la vida i la sexualitat.

 

Tot i així, compartir la vivència de la teva sexualitat amb el teu entorn pot ser alguna cosa realment complicada donat que amics, familiars, etc. poden respondre de la manera esperada o no. Aquest mar de dubtes i incerteses pot fer dubtar a la dona a decidir “quan donar el pas” i mentre no es tingui clar què fer les dones en aquesta situació poden patir ansietat, insomni o problemes en les relacions socials, entre d’altres.

 

Si ets dona i tens dubtes sobre la teva sexualitat, és a dir, et planteges si pots ser lesbiana o bisexual i això et genera angoixa és possible que iniciar un procés psicoterapèutic pugui ser beneficiós per a tu. La psicoteràpia de parelles per a dones lesbianes o bisexuals també pot ser positiva per a aquelles parelles que es troben en una situació de crisi i volen lluitar per romandre unides o, d’altra banda, tenir una separació pacífica.

 

En la meva consideració, l’objectiu de la psicoteràpia per a dones lesbianes, dones bisexuals o, en definitiva, dones amb dubtes sexuals és ajudar-les a viure més còmodament la seva sexualitat, al marge d’haver de decidir “quina etiqueta penjar-se”.

 

Fins aquí aquesta entrada sobre Psicologia i dones lesbianes, dones bisexuals i dones amb dubtes sobre la seva sexualitat.

 

Ja saps que pots trucar al 644 48 48 89 per rebre atenció psicològica individual o teràpia de parella per a tu i la teva companya a la consulta de Psicologia de Les Corts (prop del barri de l’Eixample i Sants).

 

Roca Balagué

Psicòleg Col·legiat 16563

Psicologia Roca

Consulta de Psicologia

Please follow and like us: