3 claus per passar un Nadal millor

Hola!
21 novembre, 2015
No sé dir “no”
5 abril, 2016

3 claus per passar un Nadal millor

Avui passejant pels carrers del barri de Les Corts m’he adonat que el Nadal ja està ben a prop. Això m’ha fet pensar en com aquestes dates ens porten trobades agradables però també tensions i estrés.

Tot i que el Nadal és una època bonica, a vegades pot venir acompanyat de malestars amb els que és important saber conviure.

Algunes de les idees que ens acostumen a venir al cap poden ser:

  • haig de fer regals tothom”
  • Necessito sentir-me estimat o estimada i rebre invitacions per anar a festes o rebre molts regals”
  • No puc suportar veure a la meva cosina perquè és terriblement pedant”

És per aquests motius que en aquest post donaré alguns consells per passar un Nadal amb més pau interior.

    1. No t’exigeixis fer coses que no vulguis o no et facin sentir bé. Ja sigui per factors culturals, familiars o personals, a vegades carreguem amb responsabilitats o obligacions que no ens satisfan. Pots dir “no” o pots permetre’t certes llicències com, per exemple, “tot i que a la meva mare li agradaria que anés al poble una setmana, hi aniré només al dinar familiar”. Fixa’t que, en la majoria d’ocasions tampoc no es tracta de passar del zero al cent, sinó de trobar camins intermitjos amb què et puguis sentir més còmode.
    1. Diferencia les necessitats dels desitjos. “Necessito que els altres em reconeguin”, “Necessito una tele més gran”, “Necessito anar de viatge molt, molt lluny per poder desconnectar”. És un bon moment perquè reflexionis sobre què és el que necessites realment i què és un desig. La veritat és que necessitem molt poc per poder viure i, en ocasions, confonem la necessitat amb el desig. Hi ha coses que et farien la vida més fàcil, còmoda o divertida; lluita per aconseguir-les però no t’amarguis si no les aconsegueixes perquè no són imprescindibles en el teu dia a dia.

En la majoria d’ocasions no es tracta de passar del zero al cent, sinó de trobar camins intermitjos amb què sentir-te més còmode”

    1. Ajustar les teves expectatives a la teva realitat. “Vull baixar tres talles amb la dieta de la revista”. Començar l’any amb nous objectius és genial. El que passa és que si et marques objectius complicats de conseguir el que pot passar és precisament això: que no els aconsegueixis. Això acostumar a causar desànim i frustració. Pots proposar-te metes amb objectius a curt termini i d’una exigència baixa o moderada. Si avances poc a poc en els teus propòsits t’automotivaràs i seguiràs en el teu camí.

Et desitjo unes festes nadalenques més sanes!

Roca Balagué

Psicòleg Col·legiat 16563

Please follow and like us: